Modular Eco-Housing Pushing Boundaries With Cardboard

    <figure>
Wikkelhouse Dordrech. Photo Courtesy of Yvonne Witte Wikkelhouse Dordrech. Photo Courtesy of Yvonne Witte Designed and developed by Fiction Factory, a company of creative makers from Amsterdam, Wikkelhouse loosely translates to ‘wrapped house.' This sustainable modular house is uniquely created with cardboard as its main building material and is customizable in its size and function. 
Diagram of Modular System. Image Courtesy of Fiction Factory Diagram of Modular System. Image Courtesy of Fiction Factory

The Wikkelhouse is built from 24 layers of top-quality cardboard wound around a rotating house-shaped mould. These layers are then bonded with an eco-friendly superglue to create durability and optimal insulation. This is where the name Wikkelhouse comes from, as ‘wikkelen’ is the Dutch word for ‘wrapping.' The house is then finished with waterproof foil and wood-paneling to protect it from the elements.

House Mould Machine. Photo Courtesy of Yvonne Witte House Mould Machine. Photo Courtesy of Yvonne Witte
Layers of Cardboard. Photo Courtesy of Yvonne Witte Layers of Cardboard. Photo Courtesy of Yvonne Witte

The materials used in the Wikkelhouse have a low

Wikkelhouse Dordrech. Photo Courtesy of Yvonne Witte
Wikkelhouse. Photo Courtesy of Yvonne Witte
Living Room. Photo Courtesy of Yvonne Witte
Continue reading "Modular Eco-Housing Pushing Boundaries With Cardboard"

Garden Pavilion in Museu de Serralves / Diogo Aguiar Studio

    <figure>
© Francisco Nogueira © Francisco Nogueira
  • Engineering: PENREA - Rui Nuno Salgueiro
  • Construction: Somaia
© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. By the occasion of the exhibition Live Uncertainty: An Exhibition after the 32nd Bienal de São Paulo, Diogo Aguiar Studio was selected to design one of the ephemeral pavilions to host the selected films to be displayed in the Serralves Museum of Contemporary Art gardens.

© Francisco Nogueira © Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira © Francisco Nogueira

The discovery of the temporary structure in the Serralves gardens is achieved by three distinct moments: the recognition of a habitable space, a transition path and the projection site. The circular pavilion features an abstract skin, a continuous facade across

© Francisco Nogueira
Elevation
© Francisco Nogueira
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Floor Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Francisco Nogueira
© Fernando Guerra | FG+SG
Continue reading "Garden Pavilion in Museu de Serralves / Diogo Aguiar Studio"

Villa Poorkan / ZAV Architects

    <figure>
© Soroush Majidi © Soroush Majidi
  • Architects: ZAV Architects
  • Location: Iran
  • Architect In Charge: Mohamadreza Ghodousi
  • Design Team: Fateme Rezaie Fakhr-e-Astane, Soroosh Majidi
  • Area: 142.0 m2
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Soroush Majidi, Parham Taghiof
  • Landscape: Maryam Maghare
  • Mechanical Engineer: Kianoosh Mohamadi
  • Electrical Engineer: Ali Ghanizade
  • Civil Engineer: Nader Shokoofi
  • Supervisor: Fateme Rezaie Fakhr-e-Astane
  • Graphic: Fateme Rezaee Fakhr-e-Astane
© Soroush Majidi © Soroush Majidi

Text description provided by the architects. The Poorkan villa used to be an abounded building. Our clients (Mojdeh Ghodousi and Ali Kamran) decided to build a villa on their inherited land. Instead we encouraged the proposition of renovating the existing building on the on.

© Soroush Majidi © Soroush Majidi

We intended to recycle the space, in order to bring it back to the cycle of useful, contemporary spaces. Our clients were requiring a villa as a space for themselves and their friends to get to gather and enjoy sometime away from the daily

© Parham Taghiof
Section
© Soroush Majidi
© Soroush Majidi
© Soroush Majidi
Ground Floor Plan
© Soroush Majidi
© Soroush Majidi
© Soroush Majidi
© Parham Taghiof
Continue reading "Villa Poorkan / ZAV Architects"

GCP Wood Cabins Hote / Atelier LAVIT

    <figure>
© Marco Lavit Nicora © Marco Lavit Nicora
  • Architects: Atelier LAVIT
  • Location: Lac de la Lionne, 84700 Sorgues, France
  • Architect In Charge: Marco Lavit Nicora
  • Area: 300.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Marco Lavit Nicora
  • Structures : Nid Perche / créateur d'hébergements insolites
  • General Contractors : Nid Perche / créateur d'hébergements insolites
  • Client : Cabanes des Grands Cépages
© Marco Lavit Nicora © Marco Lavit Nicora

Text description provided by the architects. The Eco-hotel is located in a fishing reserve in Avignon, France. The 10 suites evoke primitive buildings on the shore of the lake; floating on the water like rafts or on pilots like palafittes. The architectural work perfectly matches with the lacustrine tubes from which it resumes and rationalizes the elegant vertical thrust. The different densities of the vertical wooden screens around the hut guarantees the privacy of its customers as well as repairing them from the sun and the wind.

© Marco Lavit Nicora © Marco Lavit Nicora

Floor Plans
© Marco Lavit Nicora
© Marco Lavit Nicora
© Marco Lavit Nicora
© Marco Lavit Nicora
Continue reading "GCP Wood Cabins Hote / Atelier LAVIT"

Slow House / KDDH

    <figure>
© Kim Yong-soon © Kim Yong-soon
  • Architects: KDDH
  • Location: Janghyeon-dong, South Korea
  • Area: 109.0 m2
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Kim Yong-soon
  • Mechanical Design: Daelim M.E.C. CO., LTD.
  • Electrical Design: Daelim M.E.C. CO., LTD.
  • Construction Company: Mangchisori Song Dongsun
  • Site Rea: 288.1m2
  • Gross Floor Area: 84.67m2
  • Building To Land Ratio: 37.97%
  • Floor Area Ratio: 29.39%
© Kim Yong-soon © Kim Yong-soon

Text description provided by the architects. The Slow House located in the Innovation city in Ulsan is situated in the rectangular site with 8 meters-width road at the northwest side facing the foot of Mt. Hwangbang. Since it is expected that there will be a lot of car traffics and mountain climbers, it is necessary to design a plan which protects user privacy. Therefore, the design was started with the intention of separating a private area with a public area. First, the shape of the

© Kim Yong-soon
Diagram. Image Courtesy of KDDH
© Kim Yong-soon
© Kim Yong-soon
Section 02
© Kim Yong-soon
Continue reading "Slow House / KDDH"

Slow House / KDDH

    <figure>
© Kim Yong-soon © Kim Yong-soon
  • Architects: KDDH
  • Location: Janghyeon-dong, South Korea
  • Area: 109.0 m2
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Kim Yong-soon
  • Mechanical Design: Daelim M.E.C. CO., LTD.
  • Electrical Design: Daelim M.E.C. CO., LTD.
  • Construction Company: Mangchisori Song Dongsun
  • Site Rea: 288.1m2
  • Gross Floor Area: 84.67m2
  • Building To Land Ratio: 37.97%
  • Floor Area Ratio: 29.39%
© Kim Yong-soon © Kim Yong-soon

Text description provided by the architects. The Slow House located in the Innovation city in Ulsan is situated in the rectangular site with 8 meters-width road at the northwest side facing the foot of Mt. Hwangbang. Since it is expected that there will be a lot of car traffics and mountain climbers, it is necessary to design a plan which protects user privacy. Therefore, the design was started with the intention of separating a private area with a public area. First, the shape of the

© Kim Yong-soon
Diagram. Image Courtesy of KDDH
© Kim Yong-soon
© Kim Yong-soon
Section 02
© Kim Yong-soon
Continue reading "Slow House / KDDH"

Notes from my clients friends niece who is a designer

Hi Svehn, I just wanted to drop you a line to share some thoughts on the home addition you designed for us. My friend was in town this weekend for the azalea festival and she brought along her niece who just happens to be a designer. Maybe you’ve met her? Sarah S____? Lovely girl. So smart. Since she was here, I ...

D’Entrecasteaux House / Room11 Architects

    <figure>
© Ben Hosking © Ben Hosking
  • Architects: Room11 Architects
  • Location: Kingborough Council, Australia
  • Lead Architects: Thomas Bailey, Megan Baynes
  • Area: 220.0 m2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Ben Hosking
  • Other Participants: Peter Guiver Stonemason
© Ben Hosking © Ben Hosking

Text description provided by the architects. Bruny Island sits across the narrow D’entrecasteaux Channel which separates it from the Tasmanian mainland. Accessible only by boat, Bruny is a remote and beautiful landscape. The island is a traditional holiday destination for Hobartions and is increasingly becoming an international destination for more discerning cool climate connoisseurs.  Our clients, a professional couple, approached us after purchasing the land with a view to building a permanent residence. With family members owing adjacent properties, our clients was intently aware of the need for the architecture to reconcile the need to orient for light and view, but also provide protection from offshore winds and glare from the expansive water plane. Replete

© Ben Hosking
© Ben Hosking
© Ben Hosking
Floor Plan
© Ben Hosking
© Ben Hosking
Continue reading "D’Entrecasteaux House / Room11 Architects"

This Medieval Town is Built Inside a Crater and Composed of Millions of Diamonds

    <figure>
© <a href='https://www.flickr.com/photos/120282578@N03/13137177895/'>Flickr user Laurent Bernier</a> licensed under <a href='https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/'>CC BY-NC-ND 2.0</a> © <a href='https://www.flickr.com/photos/120282578@N03/13137177895/'>Flickr user Laurent Bernier</a> licensed under <a href='https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/'>CC BY-NC-ND 2.0</a>

From the greystone of Montreal to the limestone of Jerusalem, every city has its own iconic identity read through the city’s urban fabric. Scanning the architecture of the 1,110-year-old German town of Nördlingen, the timber frame homes, red pitched roofs, and winding streets appear identical in almost every regard to many quaint medieval communities populating the European countryside. 

While the town’s appearance in the 1971 classic Willy Wonka and the Chocolate Factory may seem like its most notable claim, there is something entirely unique about the architecture of this south German locale. Nördlingen is literally made of diamonds—millions of microscopic diamonds to be exact—with the town itself constructed within an ancient impact crater.

© <a href='https://www.flickr.com/photos/24736216@N07/6269270534'>Flickr user Roger W</a> licensed under <a href='https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/'>CC BY-SA 2.0</a> © <a href='https://www.flickr.com/photos/24736216@N07/6269270534'>Flickr user Roger W</a> licensed under <a href='https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/'>CC BY-SA 2.0</a>

© <a href=‘https://pixabay.com/en/n%C3%B6rdlingen-city-homes-truss-2243883/'>Pixbay user FelixMittermeier</a> licensed under <a href=‘https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en'>CC0 1.0</a>
© <a href='https://www.flickr.com/photos/zongo/4078784460/in/photolist-7dqQw1-7dmYoK-7dmYk4-5sNMCf-5sJnrn-5sJnGD-5sNMmQ-5sJnnv-5sJnC2-CEVDF-ojYHUy-nfgVVk-nfi7Zc-nfgY8r-nyyb4X-nwuapt-5G2SB6-oBc8M6-ojYDUa-nwwx11-nyyj8n-ojYURo-oBrM17-CEVDK-oBcBRH-ojYRaL-5G7997-5G2SzT-nSu3W2-nyxH9e-5G2SEr-oDeBgF-cqSjns-ezoZ8J-cqShRC-cqSiaq-nwuxd8-nwNqTw-5G79gb-oBcNqZ-p9LmXS-FUJNFa-nyyMqi-nUB4DM-nT2Azu-oQewXT-nwPeBb-oBtD1t-nFjgps-CEVDT/'>Flickr user DAVID HOLT</a> licensed under <a href='https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/'>CC BY-SA 2.0</a>
Continue reading "This Medieval Town is Built Inside a Crater and Composed of Millions of Diamonds"

Collection Meters Look to Help Curb LA’s Homelessness Epidemic With Spare Change

    <figure>
The Downtown Los Angeles meters will resemble those installed in Pasadena. Image via Curbed LA The Downtown Los Angeles meters will resemble those installed in Pasadena. Image via Curbed LA

Homelessness is a pressing issue faced by many cities across the globe. But, could the logistics of parking potentially assist in alleviating this epidemic by supporting community-based initiatives?

In Los Angeles County, where an estimated 58,000 people are homeless, city and county officials recently released six meters designed in collaboration between community advocacy organization the Flintridge Centre and the office of City Council member Jose Huizar to collect charitable contributions as opposed to parking fairs.

The bright orange collection meters, almost identical to their parking counterparts, will be situated in Downtown LA: two currently located in Grand Park with the remaining four to be installed around the El Pueblo de Los Angeles Historic Monument. To prevent confusion with existing meters, the new designs will be set back from the street and accept both credit

Continue reading "Collection Meters Look to Help Curb LA’s Homelessness Epidemic With Spare Change"

Window on the Lake / YH2

    <figure>
© Francis Pelletier © Francis Pelletier
  • Architects: YH2
  • Location: Saint-Élie-de-Caxton, Canada
  • Design Team: Karl Choquette, Marie-Claude Hamelin, Étienne Sédillot, Loukas Yiacouvakis,
  • Area: 140.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Francis Pelletier
  • Construction: Construction Daniel Matteau
© Francis Pelletier © Francis Pelletier

Text description provided by the architects. A window on the lake: the very essence of the cottage. A warm, simple wood dwelling open to nature and a peaceful lake.

© Francis Pelletier © Francis Pelletier

The house stands on the site of an old family cottage, just steps away from the shores of Lac Plaisant in the Mauricie region. Thanks to its simplicity, restraint and refinement, the project embodies the architect’s attempt to capture the essence of cottage life – a wooden home designed for vacations and enabling true communion with nature.

Sections / Plan Sections / Plan

Featuring wood construction inside and out, the house’s single large gable covers all living spaces.

© Francis Pelletier © Francis Pelletier

Sited in a small clearing,

Sections / Plan
© Francis Pelletier
Sections / Plan
© Francis Pelletier
Continue reading "Window on the Lake / YH2"

Window on the Lake / YH2

    <figure>
© Francis Pelletier © Francis Pelletier
  • Architects: YH2
  • Location: Saint-Élie-de-Caxton, Canada
  • Design Team: Karl Choquette, Marie-Claude Hamelin, Étienne Sédillot, Loukas Yiacouvakis,
  • Area: 140.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Francis Pelletier
  • Construction: Construction Daniel Matteau
© Francis Pelletier © Francis Pelletier

Text description provided by the architects. A window on the lake: the very essence of the cottage. A warm, simple wood dwelling open to nature and a peaceful lake.

© Francis Pelletier © Francis Pelletier

The house stands on the site of an old family cottage, just steps away from the shores of Lac Plaisant in the Mauricie region. Thanks to its simplicity, restraint and refinement, the project embodies the architect’s attempt to capture the essence of cottage life – a wooden home designed for vacations and enabling true communion with nature.

Sections / Plan Sections / Plan

Featuring wood construction inside and out, the house’s single large gable covers all living spaces.

© Francis Pelletier © Francis Pelletier

Sited in a small clearing,

Sections / Plan
© Francis Pelletier
Sections / Plan
© Francis Pelletier
Continue reading "Window on the Lake / YH2"