Cç Sacramento Building / João Tiago Aguiar

    <figure>
© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG
  • Architects: João Tiago Aguiar
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Architects In Charge: João Tiago Aguiar, Ruben Mateus
  • Team: André Silva, João Nery Morais, Rita Lemos, Laura Cettolin, Arianna Camozzi, Maria Sousa Otto, Ricardo Cruz, Vasco Fragoso Mendes, Renata Vieira
  • Area: 1500.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Fernando Guerra | FG+SG
  • Structures: A2P
  • Engineering: Promee
© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The building is located in Calçada do Sacramento, in Chiado, in the heart of the city. It is a building of Pombaline origin which was highly degraded and with its structural system already much altered. It is composed by 4 floors above the ground plus 1 attic floor. On the ground-floor, operated the old “Panificação do Chiado”, whose elevation is classified.

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG
First floor plan First floor plan
© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG

The main goal was to keep the

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Section C
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Continue reading "Cç Sacramento Building / João Tiago Aguiar"

Greville Road Studio / Syte Architects

    <figure>
© James Morris © James Morris
  • Architects: Syte Architects
  • Location: Greville Rd, London NW6 5JA, United Kingdom
  • Architect In Charge: Oliver Barsoum
  • Area: 64.0 m2
  • Project Year: 2015
  • Photographs: James Morris
  • Structural Engineer: Michael Barclay Partnership
  • Lighting Consultant: Syntax Lighting
  • Main Contractor: Aspect Construction
© James Morris © James Morris

Text description provided by the architects. The studio at Greville Road dates from the late nineteenth century and was once the work place of the sculptor Willi Soukop. The current owner is the artist Ben Pulsford and he has used the studio for the last twenty years. The requirement of the brief was for the creation of additional work space together with plenty of storage for his canvases and materials.

© James Morris © James Morris

The project entailed the insertion of a floating mezzanine into the seven-metre vaulted studio space. The new floor was designed so that it kept free of the perimeter walls and kept clear

Section
© James Morris
© James Morris
Continue reading "Greville Road Studio / Syte Architects"

Greville Road Studio / Syte Architects

    <figure>
© James Morris © James Morris
  • Architects: Syte Architects
  • Location: Greville Rd, London NW6 5JA, United Kingdom
  • Architect In Charge: Oliver Barsoum
  • Area: 64.0 m2
  • Project Year: 2015
  • Photographs: James Morris
  • Structural Engineer: Michael Barclay Partnership
  • Lighting Consultant: Syntax Lighting
  • Main Contractor: Aspect Construction
© James Morris © James Morris

Text description provided by the architects. The studio at Greville Road dates from the late nineteenth century and was once the work place of the sculptor Willi Soukop. The current owner is the artist Ben Pulsford and he has used the studio for the last twenty years. The requirement of the brief was for the creation of additional work space together with plenty of storage for his canvases and materials.

© James Morris © James Morris

The project entailed the insertion of a floating mezzanine into the seven-metre vaulted studio space. The new floor was designed so that it kept free of the perimeter walls and kept clear

Section
© James Morris
© James Morris
Continue reading "Greville Road Studio / Syte Architects"

THE’S House / G+ Architects

    <figure>
© Quang Tran © Quang Tran
  • Architects: G+ Architects
  • Location: Bình Thạnh, Vietnam
  • Design Team: Giang Doan, Vu Le, Quan Truong
  • Area: 43.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Quang Tran
© Quang Tran © Quang Tran


The project is a residence for a young person who works in IT. There is high demand for sleeping area regarding to available space. With a limited budget and the need for a well-ventilated and functional home in a hot and oppresive urban context, the project calls for careful consideration of the constraints to arrive at an optimized proposal.

© Quang Tran © Quang Tran
Plans Plans
© Quang Tran © Quang Tran

The architect wants to bring to the client, a long with a functional home, an experience of space, light, and wind. The proposal consists of an open area - both horizontally and vertically - to make the best use of natural light and wind which are essential in a crowded tropical urban environment.

Section
© Quang Tran
© Quang Tran
Continue reading "THE’S House / G+ Architects"

Michael Reynolds to Build Sustainable Public School in Argentina

    <figure>
The sustainable school built by Michael Reynolds in Uruguay. Image via Earthship Biotecture / Tagma The sustainable school built by Michael Reynolds in Uruguay. Image via Earthship Biotecture / Tagma After a successful project in Uruguay—the first in Latin America—it's now Argentina's turn to build its first sustainable public school. The design will use the recycled materials of "garbage warrior" Michael Reynolds, the founder of Earthship Biotecture, and will be constructed as part of the program "A Sustainable School" in the unique biosphere of Mar Chiquita, in the Province of Buenos Aires, from March 1 to 28. Read on for more information about the new project. A Sustainable School is an initiative from the Uruguayan non-profit organization Tagma, in partnership with Earthship Biotecture, that aims to build a sustainable public school in every country in Latin America to create a network of symbolic examples in the region. In this case the Municipality of Mar Chiquita, in the southeast of the province of
Continue reading "Michael Reynolds to Build Sustainable Public School in Argentina"

This E-Paper Tile Facade Is Inspired by the WW1 Military Optical Illusion “Razzle Dazzle”

          <div class="container-video">
    <iframe
      class="container-video__aspect-ratio"
      src="https://www.youtube.com/embed/SkPL3wt8JSw?theme=light&showinfo=0&color=white"
      frameborder="0"
      allowfullscreen>
    </iframe>
  </div>
San Diego Airport has unveiled their permanent interactive artwork DAZZLE on the Airport’s Rental Car Centre commissioned by San Diegos County Regional Airport Authority, that features the debut of E Ink's revolutionary prism technology on a large architectural scale. The installation has been designed to manipulate the form of the façade using inspiration from the World War I military technique “razzle dazzle” that camouflaged the outlines of ships. This phenomenon of visually scrambling the shapes to hide from being spotted can be witnessed in nature too, as the stripes on a zebra equally become an optical illusion to disrupt the predator’s perception.
Courtesy of E Ink Courtesy of E Ink
Courtesy of E Ink Courtesy of E Ink

DAZZLE is comprised of 2,100 autonomous E Ink Prism tiles integrated with photovoltaic solar cells to power them wirelessly. The artist team Ueberall International, selected by the Airport Authority, are responsible for a gigantic canvas of e-paper that they can

E Ink Paper Tiles . Image Courtesy of Paul Godwin
Courtesy of E Ink
Courtesy of E Ink
Courtesy of E Ink
Process. Image Courtesy of E Ink
Continue reading "This E-Paper Tile Facade Is Inspired by the WW1 Military Optical Illusion “Razzle Dazzle”"

New Padel Pavilion / Saboia+Ruiz Arquitetos

    <figure>
© Alexandre Kenji Okabaiasse © Alexandre Kenji Okabaiasse
  • Collaborators: André Bihuna, Bruno Niepsui, Haraldo Hauer, Thais Saboia
  • Structure: Eng. Ricardo Henrique Dias, Eng. Norimasa Ishikawa
  • Construction: VCCON e TECMETAL
  • Mep: Projemaster
  • Client: Clube Curitibano
© Alexandre Kenji Okabaiasse © Alexandre Kenji Okabaiasse

Text description provided by the architects. The New Padel Pavillion softens with its presence the material frontiers between public and private space at the Parolin neighborhood in Curitiba, Brazil. This is specially noticed during the day, due to the players flows around the club headquarters, or during the evening, when the pavilion acts as a significant, LED light, urban lamp. The physical impermeability, common to massive private sport pavilions, is reduced in this project for the simplicity of its architectonic strategy based in three elements:

Plan - Ground Floor
© Alexandre Ruiz
© Alexandre Kenji Okabaiasse
Section
© Alexandre Kenji Okabaiasse
© Alexandre Kenji Okabaiasse
© Alexandre Kenji Okabaiasse
© Alexandre Kenji Okabaiasse
Model 3
© Alexandre Kenji Okabaiasse
Continue reading "New Padel Pavilion / Saboia+Ruiz Arquitetos"

Young Architects Win First Prize for Museum of Forest Finn Culture in Norway

    <figure>
Exterior View. Image Courtesy of Lipinsky Lasovsky Johansson Exterior View. Image Courtesy of Lipinsky Lasovsky Johansson An international team of young architects based in Copenhagen have won first prize for their proposal ‘Finnskogens Hus’ in a competition for a new Museum of Forest Finn Culture in Svullrya, Norway. The fourth largest architectural competition in Norway, the new museum aims to inform and educate visitors about the Forest Finns, Finnish migrants who settled in Swedish and Norwegian forests in the late 16th to 17th centuries. The team’s proposal, ‘Finnskogens Hus’, is a museum in the forest. Surrounded by a forest of columns, it creates an interesting transition between the forest it sits within and the perimeter of the museum. The interaction between building and landscape, inside and outside, works together to present the history and culture of the Forest Finns. During the dark hours, the light from within the museum bleeds through the forest of columns and
Hide and Seek. Image Courtesy of Lipinsky Lasovsky Johansson
Site Plan
Inside the Museum. Image Courtesy of Lipinsky Lasovsky Johansson
View from Outside. Image Courtesy of Lipinsky Lasovsky Johansson
Continue reading "Young Architects Win First Prize for Museum of Forest Finn Culture in Norway"

Townhouses Finkenau / Tchoban Voss Architekten

    <figure>
© Rolf Otzipka © Rolf Otzipka
  • Project Partner: Frank Focke
  • Project Leader: Anke Kitel
  • Team: Frank Buken, Jan Hagen
  • Collaborative Architect: Baumschlager Eberle, Hamburg; Heitmann Montúfar Architekten, Hamburg; Kraus Schönberg Architects, Hamburg; LA'KET Architekten, Hamburg; Planwerkeins Architekten Hamperl - Eckert, Hamburg; Spengler Wiescholek Architekten Stadtplaner, Hamburg; Bruun & Möllers Garten- und Landschaftsarchitektur, Hamburg; schoppe + partner freiraumplanung, Hamburg
  • Project Management: Aumann Katzsch Architekten, Hamburg
  • Landscaping: Bruun & Möllers Garten- und Landschaftsarchitektur, Hamburg; schoppe + partner freiraumplanung, Hamburg
  • Structural Engineering: Ingenieurbüro Abel Gebhart GmbH & Co. KG, Hamburg
  • Client: Wph Wohnbau und Projektentwicklung Hamburg GmbH, Hamburg
  • Building Equipment: Mai Ingenieure Planungsgesellschaft mbH, Berlin
  • Other Companies: Richard Ditting GmbH & Co. KG
© Rolf Otzipka © Rolf Otzipka

Text description provided by the architects. UpTownhouses is an impressing residential ensemble located in the northern part of

© Rolf Otzipka
Section
© Rolf Otzipka
© Rolf Otzipka
© Rolf Otzipka
Continue reading "Townhouses Finkenau / Tchoban Voss Architekten"

DFA Unveil Speculative Proposal for a Mixed-Use District on New York’s Pier 40

    <figure>
Courtesy of DFA Courtesy of DFA

Multidisciplinary firm DFA unveil their vision for the future of New York City's Pier 40, re-imagined as an innovative mixed-use district of commerce, recreation, and affordable housing. The self-initiated proposal by the New York-based studio would transform the existing 15-acre pier by revitalizing deteriorating infrastructure while maintaining the popular recreation area and soccer field on the site. 

Courtesy of DFA Courtesy of DFA

To frame the pier’s current recreational use, DFA imagines four tower typologies that would disperse housing across the site to reduce overall density and address the city-wide concern for affordable housing. 19 residential towers will accommodate 450 units and five residence types across 11 tower clusters that will range in height from 96 to 455 feet. An algorithm was employed to determine the optimal positioning of each tower typology turning Pier 40 into a “foundation for a new community.”

Courtesy of DFA Courtesy of DFA

We see

Courtesy of DFA
Courtesy of DFA
Courtesy of DFA
Courtesy of DFA
Continue reading "DFA Unveil Speculative Proposal for a Mixed-Use District on New York’s Pier 40"

New Library in Former Industrial Area / Atelier(s) Alfonso Femia

    <figure>
© Luc Boegly © Luc Boegly
  • Architects: Atelier(s) Alfonso Femia
  • Location: Via del Canaletto, 38, 19126 La Spezia SP, Italy
  • Architects In Charge: Alfonso Femia, Simonetta Cenci
  • Design Team: Alfonso Femia, Simonetta Cenci, Daniele Di Matteo, Domenica Laface, Carola Picasso, Alessandra Quarello, Maria Michela Scala, Ilaria Sisto
  • Area: 4500.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Luc Boegly, Stefano Anzini
  • Architectural And Landscape Design: Alfonso Femia with 5+1AA (now Ateliers(s) Alfonso Femia)
  • Structural Engineering: FOR engineering architecture Via A. Da Montefeltro 2 - 10133 Torino (TO)
  • Services And Environmental Engineering: ProgeTec s.n.c. Via Fontevivo, 19/F - 19125 La Spezia (SP)
  • Geotechnics And Geology: Geol. Enrico Verrando Via Tanini, 130 - 16133 Genova (GE)
  • Fire Safety: Studio Russo Via G. Amati, 138 - 10078 Venaria Reale Torino (TO)
  • Project Managers: Stefania Bracco, Ilaria Sisto
  • Collaborators: Daniela Checchin, Roxana Carugar, Michele Nicastro, Gianmatteo Ferlin
  • Client: City of La Spezia
  • Program: Redevelopment of the
    © Luc Boegly
    © Luc Boegly
    Sections
    © Stefano Anzini
    Continue reading "New Library in Former Industrial Area / Atelier(s) Alfonso Femia"