Lighting Designers Give New Life To an Abandoned Finnish Silo

Punctured and illuminated, an oil silo on the Helsinki coastline has been recast as a permanent art installation. Silo 468 was commissioned in part to commemorate the city’s 2012 appointment as a World Design Capital. Madrid-based Lighting-Design Collective were brought to the Finish city for the drastic transformation project. A pattern of perforations coats the former […]

A Life-Saving Proposal for San Francisco’s Sidewalks

Can better design save lives? That question is at the center of a proposal by Ogrydziak Prillinger Architects (OPA) to transform crosswalks along San Francisco’s Divisadero Street. The project, Sous Les Paves, originated in a GOOD design challenge by the Center for Architecture and Design. With help from AIA San Francisco, OPA partnered with local […]

Symbiosis by Desnahemisfera

Design studio Desnahemisfera has designed Symbiosis, a bathtub with a built-in washbasin for Kerrock by Kolpa.

sy_220114_01

sy_220114_03

sy_220114_04

sy_220114_05

Description from the designers

Symbiosis is the harmony of a bath and washbasin. The merger of two bathroom fixtures creates a form completely adapted to the human body. All plumbing installations are concealed from the human eye in the dual bottom, bringing to the fore the design purity of the object itself.

Besides the design aesthetic, Symbiosis is also a technologically advanced product, as water temperature and water pressure can be controlled at the touch of a button, while its built-in speakers enable you to play your favourite music on your mobile phone or device while you enjoy a relaxing bath.

sy_220114_01 sy_220114_02 sy_220114_03 sy_220114_04 sy_220114_05 sy_220114_06

Design: desnahemisfera

School Landscape by Svet Vmes

Architect firm Svet Vmes have designed School Landscape, an social area for students at the Ledina Grammar School in Ljubljana, Slovenia.

sl_200114_06

sl_200114_01

sl_200114_03

sl_200114_04

sl_200114_10

sl_200114_11

Project description

Ledina is one of the oldest grammar schools in Ljubljana. It has operated for 144 years. The school plan has a characteristic “U” shape, with two main entrances that were once used as separate entrances – for boys and girls. Due to safety reasons only one is in use today, while the second one is closed and has no function.

The idea was to create a new “semi-public” school space for leisure activities of students during recess, before and after school. The enclosure is formed with wavy bands with different gradients of one material. With this element we broke the hard, uneven space and transformed it into a new, soft, single space.

As internet is indispensable in everyday life of pupils, the room has wireless internet, loudspeakers and a projector to ensure a more relaxed ambience. The place becomes a multi used school landscape where students can rest, socialize, watch movies, get information, listen to music, and organize lectures or performances by school DJs.

sl_200114_01 sl_200114_02 sl_200114_03 sl_200114_04 sl_200114_05 sl_200114_06 sl_200114_07 sl_200114_08 sl_200114_09 sl_200114_10 sl_200114_11 sl_200114_12

Design: Svet Vmes
Photography: Matevž Paternoster, Agencija Umer