Industrial Apartment in Zurich Gets a Fresh, Contemporary Update

architecture industrial home
Architect Daniele Claudio Taddei took on the challenge of “bringing into this century” a 1980’s industrial apartment located in Zurich. With various changes implemented throughout, the industrial-style residence now unveils a fresh, contemporary look. The layout of the apartment is relatively simple, with the open-plan living spaces on the main level and the bedroom and bathroom upstairs. Exposed wooden beams, metal framing and massive concrete pillars retain the industrial character of the apartment. The black frames around the glazing inspired the project’s name, A Touch of Chanel, because of its nod to classic Chanel suits.
industrial home (2) Glass was used extensively (take note of the transparent flooring on the second level) to let in natural light. “The stairs were replaced and the existing wood floor was treated with colored pigments,” the architects explained. “The kitchen was extended with a stainless steel counter top and to keep the open feel of the large space, the
industrial home (3)
industrial home (1)
modern apartment design
industrial home (7)
industrial home (8)
industrial home (9)
industrial home (4)
Continue reading "Industrial Apartment in Zurich Gets a Fresh, Contemporary Update"

1970s Residence in Australia Gets Contemporary Update with a Twist

contemporary update The custom home builders at Finney Construction completed the redesign of this 1970s residence located in Caulfield, Australia. The contemporary update isn’t shy about it’s newness. The complex street facade stands out in the more conservative Caulfield area. The main entrance door is flanked by “a combination of Dado Render and Woodform Timber Batons on a curved wall.” architecture modern residence Inside, it’s all clean lines, white walls, concrete-inspired textures, and lacquered surfaces. “A pivot door opens to the social area with curved walls that guide you to an impressive corridor with high ceilings and a gigantic view of the sky,” the architects said modern residence (5)
The social core of the residence is the open plan kitchen, dining and living zone; extensive use of wood makes the place look welcoming. Fully glazed windows connect the social areas to the deck and inner courtyard, while allowing natural lighting to flood the spaces. design modern residence modern residence (3) modern residence (4) While the kitchen is impressively black, the entry way
modern residence (6)
modern residence (7)
modern residence (8)
modern residence (9,1)
architecture modern residence (1)
Continue reading "1970s Residence in Australia Gets Contemporary Update with a Twist"

Lady Peel House by Atelier Reza Aliabadi

Reza Aliabadi designed a contemporary renovation for a house in Toronto, Canada.

ht_240214_01

ht_240214_02

< p style="text-align: center;">

ht_240214_03

< p style="text-align: center;">

ht_240214_04

< p style="text-align: center;">

ht_240214_05

< p style="text-align: center;">

ht_240214_06

Project description

The Birthplace of Beatrice Lillie known as Lady Peel, over a century old, is now rejuvenated and playing a new role. With respect for the actress who once lived there, the house inherits a talent: playing a new role while living in the same skin. The reformation of the house takes a responsible approach towards the neighborhood and the adjacent buildings by focusing the transformation on the interior spaces and minimizing it on the exterior façade. The exterior alterations are limited to the careful enlargement of the windows and the exposure of the brick structure underneath the previous cladding. The 60’ x 15’ house gives the architect an opportunity to emphasize on linearity of spaces. By eliminating the unnecessary elements in the floor plans, the house is transformed into continuous open-concept spaces in which natural light makes a soft voyage and exaggerates the length of the rooms. The long, broken, and dark Victorian interior spaces on the ground level are now contemporary white and airy continuous spaces with just enough exposed brick wall in the kitchen and dining room to remind us of the origins of the house. The enclosed long and linear staircase used to be both a physical and a visual barrier between the interior rooms on the ground level. Now it is transformed into a light, and open structure circulating around voids and creating a dynamic connection between not just the ground floor spaces, but also all the levels. On the second floor the bedrooms and the home office are connected with a bridge overlooking the stairs and the dining room. A unique modern master bedroom with a freestanding tub and a direct access to a private deck is on the third floor, the attic, where the roof structure is exposed once again as a reminder of its past.

ht_240214_01 ht_240214_02 ht_240214_03 ht_240214_04 ht_240214_05 ht_240214_06 ht_240214_07 ht_240214_08 ht_240214_09 < p>Design: Atelier Reza Aliabadi
Photography: borXu Design

Interconnected Spaces: Contemporary Renovation of Residence 1414 in Austin, Texas

Residence 1414 Interconnected Spaces: Contemporary Renovation of Residence 1414 in Austin, TexasA house originally built in 1940′s, in a historical neighbourhood in Austin, Texas, was renovated by Miró Rivera Architects to meet the current expectations of the owners. During the 1980′s, the venue did suffer some less inspired transformations, which were not reflecting exactly the true nature of it. What the clients wanted was to “get back to the 40s”. “MRA’s goal was to restore the exterior of the house in this historic neighbourhood while transforming the interiors to bring in light and provide a better connection with the exterior. A simple material palette was used to maintain a balance between the traditional aspects of the original house and the modern updates required by this family of four.”

Residence 1414 and infinity pool Interconnected Spaces: Contemporary Renovation of Residence 1414 in Austin, TexasThe contemporary renovation implied bringing a series of modern updates into the scene. A new swimming pool was built from scratch while the garage was reconstructed, transforming the second floor into a personal gym. The house itself became more open, luminous and uncluttered. Floor-to-ceiling windows and sliding glass doors add a sense of transparency interconnecting the environments. Stainless steel is one of the main metal finish on the interior of the house: from stair handrails to appliances and shelves – it’s everywhere. Finally, the walls were painted in white to maintain a clean and balanced space (that doesn’t distract) for the owner’s art collection.
Transparency2 Interconnected Spaces: Contemporary Renovation of Residence 1414 in Austin, Texas Transparency Renovated house Interconnected Spaces: Contemporary Renovation of Residence 1414 in Austin, TexasOpen space1 Interconnected Spaces: Contemporary Renovation of Residence 1414 in Austin, TexasWood and white Interconnected Spaces: Contemporary Renovation of Residence 1414 in Austin, Texas Kitchen Interconnected Spaces: Contemporary Renovation of Residence 1414 in Austin, Texas Close up railing Interconnected Spaces: Contemporary Renovation of Residence 1414 in Austin, Texas Wooden walls Interconnected Spaces: Contemporary Renovation of Residence 1414 in Austin, Texas Nature and wooden interior Interconnected Spaces: Contemporary Renovation of Residence 1414 in Austin, Texas bathroom and details inside wooden room Interconnected Spaces: Contemporary Renovation of Residence 1414 in Austin, Texas Bathroom  Interconnected Spaces: Contemporary Renovation of Residence 1414 in Austin, Texas Wooden accents Interconnected Spaces: Contemporary Renovation of Residence 1414 in Austin, Texas First floor plan Interconnected Spaces: Contemporary Renovation of Residence 1414 in Austin, Texas Second floor plan Interconnected Spaces: Contemporary Renovation of Residence 1414 in Austin, Texas

You're reading Interconnected Spaces: Contemporary Renovation of Residence 1414 in Austin, Texas originally posted on Freshome.

The post Interconnected Spaces: Contemporary Renovation of Residence 1414 in Austin, Texas appeared first on Freshome.com.