Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, Canada

Details Front Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, CanadaThis 2,518 square feet is a project defined by NatureHumaine in Montreal, Canada. The Stacked House‘s exterior, for this is the house’s name, exhibits an interesting blend of materials, each floor boasting different colours and textures and a different type of cladding. The house looks quite compact, despite its total surface. It features four floors, an elegant and uncluttered living environment and a small interior courtyard between the floors. “The site is located in a back alley of Montréal’s Plateau neighborhood and the design reflects the patchwork of extensions and renovations typically found in Plateau alleyways.” Stacked House Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, Canada“The constraints of the site called for a house that was built upwards versus outwards. Four boxes clad in different materials are stacked one on top of the other. A void carved out of the center of the house, provides daylight, ventilation, and private outdoor space.” The house’s structure favours vertical circulation. The furniture is modern and minimalist and the nicest thing of them all is that you can enjoy some moments of relaxation without getting out on the streets of Montreal. The outdoor spaces have metallic floor grids instead of normal floors and that’s quite interesting, due to the fact that it offers an additional sense of transparence. Cut Out Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, CanadaUncluttered Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, CanadaGrey  Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, CanadaStaircase2 Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, CanadaKitchen White and Red Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, CanadaFurniture Details Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, CanadaInterior Living Space Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, CanadaStairs2 Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, CanadaInterior  Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, CanadaBathroom Details Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, Canada Bathroom4 Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, CanadaGround Floor Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, CanadaSecond Floor Plan Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, CanadaThird Floor Plan Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, CanadaFourth Plan Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, CanadaSection Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, Canada

You're reading Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, Canada originally posted on Freshome.

The post Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, Canada appeared first on Freshome.com.

Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS House

Lovely Solitary House  Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS HouseThe enchanting region of Ibiza is the home to some of the wildest parties, being famous for its clubs and nightlife. What few people know is that Ibiza is also blessed with some of the most tranquil and isolated spots, places filled with wilderness, where one can relax, disconnect from problems and forget about the world. This is the side of Ibiza that we want to explore more. We’ve spotted an interesting contemporary residential project developed by Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners (AABE) and would like to share it with you. The project is called AIBS House, it sports several volumes, it’s neat and it’s located in the most amazing place on this planet, on a cliff, overlooking the infinite blue water. Serenity Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS House“Just like a path or road which comes to a dead end, the land becomes rippled before turning into a staircase which leads you down to the lower bridge from where you can appreciate the landscape in all its beauty. The living areas are enclosed by a single large window frame. The windows also provide protection against the winds. There are also large windows along the patio which is in an enclosed area.” Each window offers striking beautiful views. The landscape is nothing but amazing and the interior is characterised by simplicity and breeziness. The regular walls are replaced with glass, allowing the sun to flood the living space with light and warmth.

View3 Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS HouseSolitary Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS HouseVolumes1 Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS HouseRectangular Shape Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS HouseWhite Decor Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS HouseRelaxing Home Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS HouseSimplicity1 Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS HouseLight And Breeziness Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS House Furniture Items Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS HouseTransparence5 Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS HouseAmazing View2 Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS House Panoramic View1 Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS HouseCliffs Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS HouseDusk  Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS HouseBathroom3 Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS HouseHouse Plan1 Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS HouseShape of the House Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS House

You're reading Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS House originally posted on Freshome.

The post Contemporary House Away From the Urban Rush: The Enchanting Solitary AIBS House appeared first on Freshome.com.

Infinity / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners

Architects: Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners
Location: ,
Area: 600 sqm
Year: 2008
Photographs: Jean-Luc Laloux

From the architect. The house takes up its position, back facing the other houses, and simply embraces the entire horizon. The architect has limited terrain to work on. The trick however is to release all the emotions of the place: opening or splitting, reflecting infinity.

Space and time are two infinite things that pass us by. Architecture, however, enables us to model space and set time, like a sundial. It can also embody a third infinite thing: beauty.

The white walls are blank pages for nature’s expression. The Sabine is a slow-growing pine, recounting the story of an ancient world.

Infinity / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners © Jean-Luc Laloux Infinity / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners © Jean-Luc Laloux Infinity / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners © Jean-Luc Laloux Infinity / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners © Jean-Luc Laloux Infinity / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners © Jean-Luc Laloux Infinity / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners © Jean-Luc Laloux Infinity / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners © Jean-Luc Laloux Infinity / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners © Jean-Luc Laloux Infinity / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners © Jean-Luc Laloux Infinity / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners © Jean-Luc Laloux Infinity / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners © Jean-Luc Laloux Infinity / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners © Jean-Luc Laloux Infinity / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners © Jean-Luc Laloux Infinity / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners © Jean-Luc Laloux Infinity / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners © Jean-Luc Laloux Infinity / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners Floor Plan Infinity / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners Floor Plan

Shelf Life from Bloomingville

house shelvesMaybe it’s because the shape reminds us of a humble country church, but we like the almost religious purity of these shelves from Danish brand Bloomingville. Sold in a set of three graduating sizes, crafted from pale wood and monochromatic inserts, these house-shaped units can be hung on the wall to display small objects, or lie on a tabletop as storage containers.

Nord Design

A Lamp with a “Knitting” Twist

Screen shot 2013-08-14 at 11.10.54 PM

We know knitting is in, but who would have imagined the wooly craft as inspiration for lighting? British design brand Vitamin says its mission is “to produce designs which are more than just a little out of the ordinary.” Well, they can consider their mission accomplished, at least with Needle Table Lamp, a LED task lamp with a pair of stainless steel needle-like arms, seemingly held together with a ball of knotted cable. Illuminating, to say the least.

Screen shot 2013-08-14 at 11.11.06 PM

Image: Vitamin

Opera House Linz / Terry Pawson Architects

Architects: Terry Pawson Architects
Location: ,
Executive Architects: architekturconsult zt gmbh / archinauten – dworschak + mühlbachler architekten zt gmbh
Area: 420 sqm
Year: 2013
Photographs: Helmut Karl Lackner, Dirk schoenmaker

Structural Engineering: schimetta consult zt gmbh
Lightning Design: kress & adams
Landscape Design: land in sicht, wien

From the architect. in the spring of 2013 the state of upper austria will have a newly constructed music theatre, which will not only be of vital importance as a venue for the cultural scene in upper austria but, with its architecture and placement, also generate a new quality of urban development for linz. the structure is based on the design of british architect terry pawson, who won the competition in 2006.

after the application by terry pawson in 2008, additional architectural planning services were put out for tender. the team of architects consisting of architektur consult zt gmbh and its linz partner archinauten-dworschak & mühlbachler architekten were commissioned with the entire design and detail planning including the technical and artistic supervision, as well as well as expert planning services for the interior and exterior design, plus artificial lighting and acoustics. for planning of the lighting the renowned offices of kress & adams were called in, the challenging planning of the acoustics was delegated to quiring consultants, and the exterior facilities were designed by land in sicht. the front entrance is the visible face of the music theatre, is located directly at volksgarten and is seen coming from the city centre. it is designed as a loggia and glazed over three storeys. both the main foyer and the public restaurant located on the top floor offer a view of the park. the enormous size of the linz opera house, which covers two blocks, also contributes to its efficiency; apart from the stage and the auditorium, it unites the production workshops, storage facilities, rehearsal rooms and auxiliary stages under one roof or behind a façade which, like a double colonnade consisting of white pre-cast concrete elements, protectively encircles the house like a metaphoric curtain.

the generously dimensioned main foyer is located on the first floor and, due to its floor-to-ceiling glass açade, visually extends into the green area of the park. the auditorium itself is designed as a compact gallery theatre with interior connecting stairs, to provide an excellent view of the stage from each of the 970 seats, as well as perfect acoustics. steam-heated acacia wood on the walls and ceiling and light oak floor boards form a mat shell that forms a contrast between the golden balconies which are fitted with a smooth surface made of liquid metal. in contrast to classic gold plating, it has a diffuse shimmer and a deep glow in artificial light when reflected. it is especially the detailed design that bears the trademark of the austrian architects, while the style of the structure can be described as a productive interaction of national and international architectural expertise.

it was not easy for architekturconsult / archinauten to take on this complex task in the absence of the architect who designed the building. the basis was the high degree of respect for the specifications of tpa. however, mr pawson can identify today with the completion and speaks of a successful implementation.

Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Dirk schoenmaker Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Dirk schoenmaker Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Dirk schoenmaker Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Dirk schoenmaker Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Dirk schoenmaker Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Dirk schoenmaker Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Dirk schoenmaker Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Dirk schoenmaker Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Dirk schoenmaker Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Dirk schoenmaker Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects © Helmut Karl Lackner Opera House Linz / Terry Pawson Architects Plan Opera House Linz / Terry Pawson Architects Plan Opera House Linz / Terry Pawson Architects Plan Opera House Linz / Terry Pawson Architects Plan Opera House Linz / Terry Pawson Architects Plan Opera House Linz / Terry Pawson Architects Site Plan Opera House Linz / Terry Pawson Architects Section Opera House Linz / Terry Pawson Architects Section Opera House Linz / Terry Pawson Architects Section