Modular Eco-Housing Pushing Boundaries With Cardboard

    <figure>
Wikkelhouse Dordrech. Photo Courtesy of Yvonne Witte Wikkelhouse Dordrech. Photo Courtesy of Yvonne Witte Designed and developed by Fiction Factory, a company of creative makers from Amsterdam, Wikkelhouse loosely translates to ‘wrapped house.' This sustainable modular house is uniquely created with cardboard as its main building material and is customizable in its size and function. 
Diagram of Modular System. Image Courtesy of Fiction Factory Diagram of Modular System. Image Courtesy of Fiction Factory

The Wikkelhouse is built from 24 layers of top-quality cardboard wound around a rotating house-shaped mould. These layers are then bonded with an eco-friendly superglue to create durability and optimal insulation. This is where the name Wikkelhouse comes from, as ‘wikkelen’ is the Dutch word for ‘wrapping.' The house is then finished with waterproof foil and wood-paneling to protect it from the elements.

House Mould Machine. Photo Courtesy of Yvonne Witte House Mould Machine. Photo Courtesy of Yvonne Witte
Layers of Cardboard. Photo Courtesy of Yvonne Witte Layers of Cardboard. Photo Courtesy of Yvonne Witte

The materials used in the Wikkelhouse have a low

Wikkelhouse Dordrech. Photo Courtesy of Yvonne Witte
Wikkelhouse. Photo Courtesy of Yvonne Witte
Living Room. Photo Courtesy of Yvonne Witte
Continue reading "Modular Eco-Housing Pushing Boundaries With Cardboard"

Young Architects Win First Prize for Museum of Forest Finn Culture in Norway

    <figure>
Exterior View. Image Courtesy of Lipinsky Lasovsky Johansson Exterior View. Image Courtesy of Lipinsky Lasovsky Johansson An international team of young architects based in Copenhagen have won first prize for their proposal ‘Finnskogens Hus’ in a competition for a new Museum of Forest Finn Culture in Svullrya, Norway. The fourth largest architectural competition in Norway, the new museum aims to inform and educate visitors about the Forest Finns, Finnish migrants who settled in Swedish and Norwegian forests in the late 16th to 17th centuries. The team’s proposal, ‘Finnskogens Hus’, is a museum in the forest. Surrounded by a forest of columns, it creates an interesting transition between the forest it sits within and the perimeter of the museum. The interaction between building and landscape, inside and outside, works together to present the history and culture of the Forest Finns. During the dark hours, the light from within the museum bleeds through the forest of columns and
Hide and Seek. Image Courtesy of Lipinsky Lasovsky Johansson
Site Plan
Inside the Museum. Image Courtesy of Lipinsky Lasovsky Johansson
View from Outside. Image Courtesy of Lipinsky Lasovsky Johansson
Continue reading "Young Architects Win First Prize for Museum of Forest Finn Culture in Norway"

Chapman Taylor’s Ecopark Masterplan Receives Vietnamese Government Approval

    <figure>
Resort Hotels / Image Courtesy of Chapman Taylor Resort Hotels / Image Courtesy of Chapman Taylor The Vietnamese government has approved Chapman Taylor's Mui Dinh Ecopark for the east coast of Vietnam. Covering 1.4 million square meters, the extensive site contains 6 resort hotels and a boutique hotel, 500 ocean-facing villas, a theme park, casino, beach club and mountain clubhouse.

With a design concept inspired by the local history and culture of Mui Dinh, the resort has been designed to be ecologically sustainable and will be one of the largest hospitality and leisure developments in Asia. The local Cham heritage of the area was a heavy influence on the design, especially its tribal culture and architecture. The architects were also inspired by the lost kingdom of Champa, a maritime empire glimpsed by Marco Polo in the 13th century. The ruins of sculptures, temples, and art remain on the coast of Vietnam as the only indications of

Masterplan / Image Courtesy of Chapman Taylor
Mountain Club House Image Courtesy of Chapman Taylo
Resort Hotel / Image Courtesy of Chapman Taylor
Mountain Villas Image Courtesy of Chapman Taylo
Continue reading "Chapman Taylor’s Ecopark Masterplan Receives Vietnamese Government Approval"

20 Finalists Announced in International Housing Competition for Russia

    <figure>
Boustany / Suphasidh / Desfonds + A2OM. Image Courtesy of Strelka KB Boustany / Suphasidh / Desfonds + A2OM. Image Courtesy of Strelka KB 20 finalists have been announced for the Open International Competition for Standard Housing in Russia. With the plan to provide 30 million Russian residents with new homes by 2025, the competition aims to discover new innovative solutions to improve residential design and planning for the new developments. The competition was organized by the Government of Russian Federation, the National Institute for Housing Development Foundation, and the Russian Ministry of Construction working together to create a new standard for affordable housing.   Based on the urban target models developed by Strelka KB, competitors were asked to design up to 4 solutions for one of the models: low-rise, mid-rise or central. Through an urban block masterplan and concept schemes, the success of each proposal was evaluated according to its ability to improve the quality of living in Russian cities, and
PPA Arquitetura Entry. Image Courtesy of Strelka KB
PPA Arquitetura Entry. Image Courtesy of Strelka KB
TA.R.I-Architects Entry. Image Courtesy of Strelka KB
TA.R.I-Architects Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Akhmadullin Architects Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Akhmadullin Architects Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Grupo H d.o.o., Slovenia. Image Courtesy of Strelka KB
Grupo H d.o.o., Slovenia. Image Courtesy of Strelka KB
Pioneer Project group Entry.  Image Courtesy of Strelka KB
Pioneer Project group Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Boustany / Suphasidh / Desfonds + A2OM. Image Courtesy of Strelka KB
Boustany / Suphasidh / Desfonds + A2OM. Image Courtesy of Strelka KB
DO Architects Entry. Image Courtesy of Strelka KB
DO Architects Entry. Image Courtesy of Strelka KB
2Portala Entry. Image Courtesy of Strelka KB
2Portala Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Ad Hoc Architecture Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Ad Hoc Architecture Entry. Image Courtesy of Strelka KB
DNK Architectural group Entry. Image Courtesy of Strelka KB
DNK Architectural group Entry. Image Courtesy of Strelka KB
LLC Escher Entry. Image Courtesy of Strelka KB
LLC Escher Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Plan_B Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Plan_B Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Anarcitects Studio Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Anarcitects Studio Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Luis Eduardo Calderón García Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Luis Eduardo Calderón García Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Sara Simoska Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Sara Simoska Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Bureau ARD Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Bureau ARD Entry. Image Courtesy of Strelka KB
DA Project Entry. Image Courtesy of Strelka KB
DA Project Entry. Image Courtesy of Strelka KB
LLC Archi Fellows Entry. Image Courtesy of Strelka KB
LLC Archi Fellows Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Pole–Design Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Pole–Design Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Bold–collective Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Bold–collective Entry. Image Courtesy of Strelka KB
Continue reading "20 Finalists Announced in International Housing Competition for Russia"

P-A-T-T-E-R-N-S Transforms Warehouse into Dynamic Medical Facility

    <figure>
Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S An adaptive reuse project by P-A-T-T-E-R-N-S is currently under construction in North Hollywood, California. The project transforms an existing warehouse into a dynamic medical campus with Urgent Care, Elderly Daycare, Surgical Centre, Physical Therapy, Imaging Centre, Medical offices, café and a small shop. The project adapts the existing bowstring truss warehouse to create a more integrated relationship with the adjacent concrete office building, as well as generating a public presence on Victory Boulevard. By adding a new basement and mezzanine, the project expands the existing structure from 17,000 square feet to 42,000 square feet of enclosed space, as well as adding over 10,000 square feet of open space.
Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S
Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S

The project diagonally slices the original building to create a green public plaza between the new medical facility and the adjacent block, establishing a direct link between the parking lot and the public

Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S
Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S
Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S
Continue reading "P-A-T-T-E-R-N-S Transforms Warehouse into Dynamic Medical Facility"